Ditt hem blir mer personligt om du väljer rätt gardiner. Det finns idag mängder av olika gardintyper, så som klassiska gardiner med kappor, panelgardiner, tunna skira gardiner, tjocka och kraftiga gardiner. Det finns även gardiner med öljetter, kanallängder och andra typer av upphängningsanordningar. Vad du ska ha för typ av gardin beror lite på vilket rum de ska hänga i, samt vad du vill att de ska ha för funktion. Här kommer lite tips på gardiner, rum för rum. Ytterligare inspiration finns att hämta via de många webbutiker som jobbar med heminredning. Flera gardintyper finns på Halens och andra webbutiker.

Sovrummet

I sovrummet är det bra att skapa en miljö som är avslappnad och får dig att sova gott om nätterna. Men även ett sovrum kan ha flera funktioner. Du kanske vill läsa, och behöver du insläpp av ljus. För dig som sover bäst när det är kolsvart så fungerar en mörkläggningsgardin allra bäst. Du kan även välja en fodrad gardin. Vill du ha in mycket ljus, men vill slippa insyn så kan du välja en tunn och skir gardin.

Vardagsrummet

Detta rum är det rum som de allra flesta tillbringar mest tid i. Här är det många som vill ha en snygg gardin. Dock är det viktigt att välja en gardin som förhindrar reflektioner i din TV, samt även skyddar möblerna från direkt solljus. Om du vill slippa insyn från grannar så kan du välja panelgardiner eller varför inte en hissgardin.

Köket

De gardiner du sätter upp i köket ska inte bara vara snygga, de måste även tåla matlagning och vattenstänk med mera. Dessa gardiner är de man får tvätta oftast, så välj gardiner som är lätta att sätta upp och ta ner. För mycket ljus, men lite insyn så är en cafégardin ett bra val.

Barnrummet

Här kan du ha gardiner med roliga mönster och annat, som lockar till lek. Tänk på att välja gardiner som inte har långa snören eller på annat sätt kan vara farliga för barnen.